Veluwepark de Bosgraaf
De Veluwe

Ontdek de Veluwe!

De geschiedenis van de Veluwe


Op de Veluwe kun je urenlang genieten van de prachtige natuur tijdens wandelingen en fietstochten. Wat veel mensen echter niet weten, is dat er in deze natuurlijke omgeving ook een uniek verhaal te ontdekken is over industrieel erfgoed. Het landschap zoals we dat nu kennen, is gevormd tijdens de ijstijd, zo'n 150.000 jaar geleden, toen immense ijsgletsjers de Veluwe hebben opgestuwd en reliëf hebben gecreëerd in het midden van het gebied. Na het terugtrekken van het ijs heeft dit proces gezorgd voor de vorming van een uitgestrekte zoetwaterbel onder de Veluwe. In de late 17e eeuw hebben mensen handig gebruik gemaakt van deze unieke geografische eigenschappen. Ze begonnen op de hoger gelegen delen van de Veluwe te graven, totdat ze het grondwater bereikten dat zich in de lager gelegen gebieden bevond. Op deze manier creëerden ze handmatig een netwerk van beken en sprengen. Deze waterstromen werden gebruikt om watermolens aan te drijven, waardoor energie werd opgewekt.

Dit bijzondere samenspel van natuurlijke vorming en menselijke inspanning heeft geleid tot een uniek landschap en een fascinerend stukje geschiedenis op de Veluwe. Verken de prachtige omgeving en laat je betoveren door de combinatie van natuurlijke schoonheid en industrieel erfgoed dat hier te vinden is.

 

Papierindustrie


De oostelijke flank van de Veluwe trok in de 18e eeuw een groot aantal industriële bedrijven aan, waaronder korenmolens, kopermolens, wasserijen, maalderijen en papiermolens. Dankzij het schone water en de overvloedige voorraad aan grondstoffen uit de Veluwse bossen, waren er rond het midden van de 18e eeuw meer dan 160 papiermolens actief. Om materialen aan- en af te voeren, werd het Apeldoorns Kanaal met de hand gegraven. Later werd dit kanaal gebruikt voor transport na de komst van de stoomtreinen, waar je tegenwoordig nog steeds een ritje mee kunt maken. Met de kennis die destijds werd opgedaan, is het niet verrassend dat de wereldtop van de moderne papierindustrie nog steeds te vinden is in Eerbeek en Loenen. De cirkel is pas compleet wanneer je ziet wat er tegenwoordig met papier wordt gemaakt: papierkunst! In het CODA museum in Apeldoorn kun je dit zelf ontdekken en bewonderen.

 

Nationaal Park Veluwezoom


Aan de oostelijke rand van de Veluwe, tussen Arnhem en Dieren, strekt zich een uitgestrekt bos- en heiderijk gebied uit. Met bijna vijfduizend hectare is dit gebied een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. Hier vind je een harmonieuze mix van bossen, heidevelden, stuifzandgebieden en landgoederen met landbouwgrond. Dit prachtige gebied herbergt een overvloed aan planten- en diersoorten, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers.

De mogelijkheden om te wandelen en te fietsen zijn hier eindeloos. Een wandeling door het betoverende landgoed Heuven is een absolute aanrader. Volg het pad langs de sfeervolle schaapskooi en wandel over de glooiende heuvels van de heide richting Paviljoen de Posbank. Onderweg kun je genieten van adembenemende uitzichten en af en toe uitdagende beklimmingen en afdalingen. Maar de inspanning wordt ruimschoots beloond wanneer je het hoogste punt bereikt. Bij helder weer word je getrakteerd op een prachtig panoramisch uitzicht over het Herikhuizerveld en het IJsseldal.

 

Nationaal Park De Hoge Veluwe


Nationaal Park De Hoge Veluwe is het grootste actief beheerde particuliere natuurgebied van Nederland. Met zijn uitgestrekte 5.400 hectare aan bos, heide, vennen en stuifzand, biedt het park een schat aan biodiversiteit. Hier vind je een grote verscheidenheid aan planten- en diersoorten, inclusief zeldzame Rode Lijst-soorten die het park hun thuis noemen. Maar het park biedt meer dan alleen natuurlijke pracht. Het omvat ook het iconische Jachthuis Sint Hubertus, het inspirerende Bezoekerscentrum met het fascinerende Museonder, het befaamde Kröller-Müller Museum en de betoverende beeldentuin. Samen vormen deze elementen een unieke combinatie van natuur, kunst en architectuur die nationaal en internationaal bekendheid geniet.

 

Loenermark


Op steenworp afstand van Camping De Bosgraaf bevindt zich een van de meest prachtige terreinen van Geldersch Landschap & Kasteelen: de Loenermark. Dit adembenemende gebied omvat zowel naaldbossen als loofbossen, uitgestrekte heidevelden met jeneverbesstruwelen, oude stuifduinen en een bijzondere kudde Veluwse heideschapen, inclusief schattige heidekoetjes. Hier tref je ook majestueuze edelherten, elegante damherten, sierlijke reeën en wilde zwijnen.

Breng zeker een bezoek aan de schaapskooi op de Droefakkers in Loenen. Hier kun je de rustieke sfeer ervaren en een glimp opvangen van de fascinerende wereld van de schapen. Laat je betoveren door de prachtige natuurlijke diversiteit en het rijke dierenleven dat de Loenermark te bieden heeft. Een bezoek aan dit unieke terrein is een ware verrijking voor natuurliefhebbers en een kans om de verbondenheid tussen mens en natuur te ervaren.